Dragana Stojanović rođena je 15. decembra 1975. godine.

Gimnaziju matematičkog smera „Svetozar Marković“ u Nišu je završila 1994. godine kao dobitnica diplome Vuk Stefanović Karadžić. Iste godine upisala je Prirodno-matematički fakultet u Nišu, na kojem je diplomirala i stekla zvanje Diplomirani matematičar za računarstvo i informatiku. Od 2000. godine je kao programer i nezavistan konsultant angažovana na projektima izrade softvera za vođenje poslovnih knjiga malih i srednjih preduzeća, naročito u delu obrade finansijskih podataka, vođenju Glavne knjige preduzeća i izveštavanju. Kako bi nadomestila nedostatak neophodnih specifičnih znanja u oblasti finansija, 2003. godine polaže diferencijalne ispite i upisuje Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Sredinom 2005. godine zapošljava se kao Analitičar poslovanja grčke „Piraeus banke“ i učestvuje u formiranju Odeljenja finansijske kontrole i uvođenju internacionalnih standarda u izveštavanju prema Grupi kao i dizajniranje i implementaciju izveštavanja prema rukovodstvu.

Početkom 2007. godine dobija ponudu FORTIS grupe (belgijska finansijska kompanija aktivna u osiguranju, bankarstvu i upravljanju investicijama koja je u to vreme bila 20. najveći biznis na svetu) i kao Viši poslovni/sistem analitičar i kao Rukovodilac IT projekata radi u Poljskoj, Ukrajini i Rusiji na velikim i složenim međunarodnim IT projektima (budžet do 25 miliona evra). Sponzorisana od strane FORTIS grupe, završava višemesečni trening i profesionalno usavršavanje u APMG UK i 2009. godine stiče prestižan PRINCE2 sertifikat za vođenje projekata (Credential ID P2R/337745)

Krajem 2009. godine se, na poziv rukovodstva ruske „Moskovske banke“, privremeno vraća u Srbiju, i kao rukovodilac Odeljenja za planiranje i analizu dizajnira i uspostavlja procese izveštavanja prema rukovodstvu, budžetiranja i kontrolinga za grinfild investiciju u Srbiji.

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 16.07.2010. brani Magistarsku tezu: „Uloga informacionih sistema u procesima planiranja i analize poslovanja“ te stiče akademski naziv: Magistar ekonomskih nauka.

Početkom 2011. godine na poziciji Šefa odeljenja za budžetiranje i MIS grčke „Alpha bank“ kao deo Task Force tima sa još dvoje kolega biva imenovana za redizajn poslovnog modela banke, uključujući identifikaciju slabih oblasti i restrukturiranje oblasti gde je izvesno da aktivnosti treba zameniti ili zaustaviti, kako bi se poboljšala ukupna efikasnost i profitabilnost banke nakon nekoliko godina kontinuiranog gubitka.

Sredinom 2014. godine dobija radno angažovanje u Luksemburgu i kao zaposleni IT firme „Avaloq“, na projektu Outsourcing-a bankarskih operacija (Klijent: Banque Internationale à Luxembourg) radi kao Senior Consultant.

Početkom 2015. godine se na poziv rukovodstva priključuje „Mirabank“ – arapskoj grinfild poslovnoj banci u Srbiji koja je osnovana od strane kraljevske porodice Ujedinjenih Arapskih Emirata, i kao rukovodilac Odeljenja za izveštavanje, budžetiranje i kontroling dizajnira i uspostavlja procese izveštavanja prema Narodnoj Banci Srbije i rukovodstvu kao i procese strategijskog planiranja, budžetiranja i kontrolinga, te radi na analizama isplativosti strategijskih inicijativa.

Oktobra 2019. godine prelazi u IT odeljenje „Komercijalne banke“ i kao IT specijalista vodi projekte: Integracija NLB banke u Komercijalnu banku (Finansije/Glavna knjiga), Integracija Komercijalne banke u NLB Grupu (IBM Cognos Analitics – Izveštavanje) i Implementacija Bihevioralnog modela procene verovatnoće neizvršenja obaveza – PD model.

Od februara 2022. godine  radi u italijanskoj „Unicredit banci“ na poziciji Višeg stručnog saradnika u Odeljenju za Kontroling, upravljanje kapitalom i vlasničkim udelima.

„Mobi banka“ je marta 2023. angažuje na projektu razvoja nove mobilne aplikacije i redizajniranju arhitekture kompletnog informacionog sistema banke kao DWH Eksperta.

Od juna 2023. Dragana Stojanović radi na poziciji Senior Data Warehouse/Business Intelligence specijalista u „Addiko Bank“.

Autor je više radova iz oblasti kontrolinga i upravljanja poslovanjem, a kao svoj najveći životni uspeh smatra činjenicu da je od 2013. godine Davidova mama.

Scroll to Top